Sanda

Sanda is de Mandarijn uitspraak voor het Cantonese Sanshou. Het wordt gekenmerkt door flitsende stoot en traptechnieken gecombineerd met worpen.
De amateur versie draagt hoofd en borstbescherming en de vechters proberen elkaar van een verhoging, de “Lei Tai,” af te werpen, stoten of trappen.

Chinees Kickboksen

In Nederland wordt vaak de professionele Sanda X-treme beoefend. Deze wordt weer in een ring gevochten en de vechters dragen alleen de standaard handschoenen, bitje en toque. Soms zijn ook knieën naar het lichaam toegestaan. De technieken bestaan uit trappen, stoten, weringen, vegen, worpen, takedowns, clinchen en MMA technieken.

Wedstrijd Technieken

De toegestane technieken in het wedstrijd Sanda zijn stoten op het hoofd en lichaam, trappen op het hoofd, lichaam en benen, worpen, vegen, takedowns, clinchen en MMA technieken.
Een aantal niet toegestane technieken wordt bij ons wel getraind. Dit zijn vooral de elleboog en knie technieken, algemeen beschouwd als zeer effectieve gevechtstechnieken. In zeldzame gevallen zijn knie technieken in wedstrijden toegestaan.

Algemene Regels

CLINCHEN
Een vechter heeft 5 seconden om een takedown of worp uit te voeren tijdens een clinch.
Eén punt wordt toegekend voor elke rake stoot of trap.